История на тротинетката

История на тротинетката

Миналото, настоящето и бъдещето на тротинетката

Тротинетката се появява на пазара като превозно средство за деца; Междувременно нещата се развиха много, така че сега има тротинетки за възрастни,

тротинетки за много малки деца, двойни

тротинетки и, разбира се, електрически 

тротинетки.

 

Първите тротинетки

Те са направени на ръка, в индустриализирани градски райони в Европа и САЩ, преди 100 години. Тогава децата играеха свободно на улицата и тротинетките често се правеха, като прикрепяха комплект колела от ролкови кънки към дъска с дръжка. Един от големите недостатъци на тези импровизации беше нивото на шума. Документите от 30-те години разкриват модели със структура, подобна на днешната, изработени от масови производители.

Kick’n Go и Space Scooter

През 1974 г. Honda пуска модела Kick’n Go, скутер, който се движи с помощта на педал или дръжка. Въпреки че изглеждаше, че движението е направено с по-големи усилия, отколкото в случая с традиционните модели, елементът на новостта го направи популярен.

Друг пример за тротинетка на педала е Space Scooter, който се справя подобно на количките и предлага по-висока степен на комфорт от класическите модели, където единият от краката неизменно е уморен.

Пневматични колела

Те бяха следващият голям напредък в историята на класическата тротинетка. Преди велосипедите да станат популярни сред децата и достъпни, тротинетките с две малки велосипедни колела са били предпочитаното превозно средство за пътуване. През 1987 г. много производители на BMX произвеждат тротинетки, известни като Scoot.

Повечето производители са се отказали от тях, но все пак има някои, които продават модели, подобни на стария Scoot. Някои купувачи предпочитат модерни модели, особено в претъпканите райони на градовете, защото са по-бързи от сгъваемите тротинетки и много по-достъпни и удобни от сгъваемите велосипеди.

Планински тротинетки са тротинетки, предназначени за използване на неравен терен. Моделите с големи колела се използват в кучешки състезания, при които тяговите кучета ги теглят, вместо традиционните шейни.

 

Сгъваеми тротинетки

Те са популярни на пазара от 1996 г., когато Wim Ouboter от Micro Mobility Systems в Швейцария създава първия сгъваем модел с алуминиева рамка и ролкови редови колела. Този първи модел беше пуснат на пазара като Micro Skate Scooter, но най-популярното име на пазара беше Razor.

След въвеждането на Razor в Япония през 1999 г., малката и сгъваема тротинетка стана не само популярярна по целия свят, но и играчка, одобрена и предпочитана от деца.

 

Pro scooters

Това е оригиналното име на екстремни тротинетки, модели, използвани за каскади и трикове. Те са специално проектирани да издържат на силни механични натоварвания. Заедно с тях производителите пуснаха на пазара много защитни аксесоари и дори специално обособена линия дрехи.

Тротинетки за възрастни

Те имат по-големи размери и по-трайни компоненти, специално избрани да издържат на очевидно по-голямо тегло. Платформата е по-широка, често има ръчна спирачка, а колелата са по-големи, което ви позволява да достигнете по-висока скорост.

Разбира се, тези промени са оказали влияние върху преносимостта, тъй като тези модели са по-тежки, но и по-трайни по отношение на поддръжката. Xootr Street е модел, който включва 7.1-инчови джанти и поддържа до 136 кг. Go-Ped Know-Ped имат пълни 6-инчови джанти и поддържат тегло до 181 кг.

 

Тротинетки с 3 колела

Те са измислени за малки деца. През 1999 г. Micro Mobility Scooters и K2 Sports произвеждат първата тротинетка с три колела, лансирана като Kickboard. Последваха модели като Mini Micro и Maxi Micro. Тъй като маневреността на такъв модел е ниска, в сравнение с тази на двуколесните тротинетки, някои производители са включили допълнителни системи за контрол, но остава спорно дали такова малко дете наистина се нуждае от тях.

Тротинетки с 4 колела

Те не са непременно скорошно изобретение, тъй като първите модели изглеждаха като скейтборд с дръжка. Но през 2000 г. швейцарска компания произвежда тротинетка с 4 колела, предлагана на пазара под името Wetzer Stickboard. Всъщност Stickboard беше тесен скейтборд с ергономична сгъваема дръжка отпред.

През 2006 г. компания, наречена Nextsport, започва да произвежда линия от тротинетки с четири колела, известни като Fuzions. По-големи и по-тежки от Razor и Micro, те първоначално бяха много щедри по размер, гарантирайки по-високо ниво на стабилност. Следващите модели, по-известни на пазара, като Fuzion NX, бяха оборудвани с по-малки и по-твърди колела и въртяща се на 360 градуса дръжка.

 

Моторизирани тротинетки

В света на възрастните тротинетките наистина влязоха едва след като бяха оборудвани с малък мотор, задвижван или от бензин, или от електричество. Моделите от този тип имат малко по-големи размери, като платформата е по-широка и позволява позиционирането на двата крака едновременно.

 

Първата моторизирана тротинетка

Стартира през 1985 г. от Go-Ped, под името Sport. Това беше последвано през 2001 г. от "Hoverboard", първата електрическа тротинетка с изцяло активно окачване.

През 2004 г. Evo Powerboards представи първата тротинетка с две скорости, наречена 2X. През 2009 г. надпреварата за завладяване на пазара продължава, Go-Ped стартира GSR Pro-Ped, първата тротинетка, задвижвана изцяло от пропан. През 2013-2014 г. тротинетките, захранвани от литиево-йонни батерии, стават популярни и все по-достъпни.

От 2018 г. в големите градове се появяват системи за зареждане на електрически тротинетки, които се предлагат в централните райони.

Електрически тротинетки

След 2000 г. електрическите тротинетки надминаха популярните модели на течно гориво. Те са оборудвани с две малки колела и са сгъваеми. Алуминиевата рамка спомага за намаляване на общото тегло на продукта. Има обаче модели от всякакъв тип, някои с 3 или 4 колела, други от пластмаса, с големи размери или които не се сгъват.


Високоефективните електрически тротинетки са оборудвани с много по-голям диаметър на предното колело. Някои смесени модели могат да се движат както на базата на електрическия мотор, така и с човешко задвижване. Пробегът може да варира между 5 и 50 км, а максималната скорост е около 30 км / ч.

Ако сте решили да зарадвате вашето дете, ще се радваме да изберете модел от нашите тротинетки

Какво търсиш?

Вертикален уред за приготвяне на омлет на клечка, Mаgic Egg Roll

Някой хареса и купи

Вертикален уред за приготвяне на омлет на клечка, Mаgic Egg Roll

10 Преди минути От Велико Търново

Моята количка